Olipa kerran talo
Satavuotias talovanhukseni on tapahtumien, kokousten ja retriittien koti.
Ostimme mieheni kanssa (arvaa kumman idea) huonokuntoisen, 1800-luvun lopulla rakennetun hirsitalon kotiseudultani vuonna 2020. Röttelöksi ristimäni talo kuului aiemmin pikkuveljelleni, mutta Talon historia ja sen omistajasukupolvet kurottavat pitkälle kylän historiaan.
Ostopäätökseen vaikutti varmasti jonkinlainen nostalgia ja keski-ikään kuuluva kaipuu juurille. Myös talon hankintahinta oli edullinen, ja rakennusta ympäröi luonto ja rauha.
Pohjimmiltaan kaikki vanhojen talojen rakastajat kuitenkin tietävät, että vanhan kaipuuseen liittyy myös jotain selittämätöntä. Ehkä haluan pitääkin suhteen taloomme pienenä oman elämän mysteerinä, nyökkäyksenä villille mielelle kaiken rationaalisen keskellä.
Koko rakkaustarinan voit lukea Storytel-palvelussa Olipa kerran talo-kirjasta
Tästä lähdettiin liikkeelle.
Keittiön lattian alle oli kerääntynyt uima-altaan verran vettä, ja lattian niskahirret olivat lahonneet. Tarvittiin runsaasti uskoa, että tästä päästiin eteenpäin.
Saneerauksessa jätimme koskematta kaikkeen, mikä ei ollut lahonnut, mutta ikävä kyllä lahoa oli aika paljon: osa seinähirsistä, välipohja, kolmen huoneen lattiat ja olohuoneen takka. Vanhaa taloa pitäisi korjata vain sen verran kuin on välttämätöntä. Jos talo on kestänyt sata vuotta, se kestää toisenkin vuosisadan, kunhan remontoitaessa pitäytyy aikakauden materiaaleissa ja varmistaa, että ilma kiertää ja talolla on hyvä tuulitakki. Uskon Panu Kailan mantraan siitä, että turha korjata sellaista mikä ei ole rikki.
Opin kuuntelemaan taloa. Se tarkoittaa käytännössä vaikka sitä, että tarkkailen, mistä vetää, tuleeko jostain kosteutta, tuoksuuko joku epäilyttävältä, vajoaako jokin nurkka… Jos ei, niin asia on kunnossa.
On surullista, miten vähän Suomessa arvostetaan vanhaa rakennuskantaa. Taloa ei tarvitse museoida, mutta jos kaikki päällystetään tämän päivän materiaaleilla, niin miksi ylipäätään hankkia vanhaa taloa? Sen kaikki charmi katoaa, jos aikakauden tyyli hylätään. En näe mitään järkeä siinä, että ostetaan talovanhus, jota lähdetään modernisoimaan laminaateilla, muoveilla ja ilmastointilaitteilla. Vanha talo voi näyttää modernin ihmisen silmään vinolta ja rupuiselta, mutta sehän on juuri se juttu, miksi talot ovat niin rakastettavia. Jos et tykkää vinosta, osta uudempaa.
Vanhat talot ovat käsityöläisten tekemiä. Niissä on usein upeita yksityiskohtia ja harkittuja ratkaisuja, joilla on myös rakennusteknisiä etuja. Aikanaan tähdättiin kestävään, kun nyt tähdätään nopeaan.
Tervetuloa vierailulle!
Järjestän talolla tapahtumia ja retriittejä, ja vuokraan sitä kokous- ja majoituskäyttöön. Ota yhteyttä [email protected] ja kerro, mitä haluaisit Talolla järjestää.
Nyt remontin vaativimmat vaiheet alkavat olla takana, ja seuraava suuri projekti Talolla onkin sen puutarhan kunnianpalautus. Puutarha on aikanaan ollut kylän suoranainen nähtävyys istutuksineen ja riikinkukkoineen (!), mutta sittemmin tontti painui Ruususen uneen, josta alamme nyt herätellä sitä uuteen kukoistukseen.
Vaikka puutarha onkin vielä rempallaan, sisällä on viihtyisää. Talolla on jo opeteltu tekemään cupcake-koristeluja,
Olipa kerran keittiössä-keittokirja
Talon keittiössä kuvattiin ja kirjoitettiin minun ja äitini yhteinen keittokirja Olipa kerran keittiössä.
Äiti hyppäsi aikanaan teatterikoulusta maatilan puikkoihin, ja nykyisin hän on oman elämänsä Chef de Patron. Kirjan jokaista reseptiä maustaa tarina sieltä, missä ruoka kasvaa.
Kirjan voi tilata täältä.
Yhteistyössä tehty
Haluaisitko mukaan tarinaan? Olen saanut tukea talon saneerauksessa ihanilta, laadukkailta yhteistyökumppaneilta. Kerro minulle millaista sisältö- tai vaikuttajamarkkinointia haluaisit kohdentaa intohimoisille talotilin seuraajille, joita kiinnostaa kotoilu, remontointi, sisustus, ruuanlaitto ja yleinen hyggeily, niin keksitään jotain yhdessä!
Ota yhteyttä”Pandemian aikana kehitimme verkkokauppaamme parannetun tapettien mallipalapalvelun. Anna kertoi seuraajilleen uudistuksista ja asiakashyödyistä positiivisesti ja rennosti. Yhteistyö on sujunut saumattomasti. Sanoisin että tämä on ollut helppo, hyvä ja toimiva, eli aika harvinainen kombo!”
– Anna Häggblom, Aveon perustaja
Seuraa Instagramissa @Olipa_kerran_talo
Tilaa uutiskirje ja lähetän sinulle lahjaksi Antisäätäjän™ muistilistan.